Firmowy catering dla pracowników. Czy warto w niego inwestować?
W sieci często pojawiają się żarty o owocowych czwartkach. Nie jest to jednak jedyny rodzaj posiłków, jakie mogą zainteresować pracowników. Na pewno o wiele bardziej zainteresują ich te, które będą fundowane przez przełożonego w ramach cateringu. Czy warto inwestować w taką usługę?
- Mikołaj Frączak
- /
- 1 września 2021
Catering w firmie: co trzeba wiedzieć?
Na pewno warto zwrócić uwagę na to, że liczba firm, które oferują takie udogodnienie, rośnie bardzo szybko. Jeszcze kilka lat temu można było obserwować darmowe bufety z posiłkami dla pracowników tylko na ekranach telewizora, oglądając firmy powstałe w Stanach Zjednoczonych czy Wielkiej Brytanii.
Z biegiem lat trend nabrał na znaczeniu i stał się też popularny w naszej części Europy, zwłaszcza zaś w Czechach. Dopiero od kilku lat catering dla zatrudnionych w firmie zaczął zyskiwać na znaczeniu w Polsce. Początkowo w dużych miastach, a z biegiem czasu, także i w mniejszych ośrodkach.
Dziś nikogo nie dziwi już możliwość zakupienia sobie obiadu za złotówkę, a nawet darmowe, niczym nieograniczone szwedzkie stoły w firmach, które zatrudniają ledwie kilkanaście osób. Wiele wskazuje na to, że ten standard z roku na rok będzie coraz bardziej zyskiwał na znaczeniu, chyba że sytuacja związana z COVID-19, na stałe zmusi nas do przejścia na hybrydowy lub zdalny tryb pracy.
Jak zorganizować catering w firmie?
Przede wszystkim powinniśmy wsłuchać się w opinie pracowników. Muszą oni zdawać sobie sprawę z tego, że posiłek będzie dla nich dostępny za darmo. Wiele osób wciąż żyje w przeświadczeniu, że za firmowy obiad będzie musiało zapłacić z własnej kieszeni, co w przypadku osób, które nie mają zbyt dużej podstawy wynagrodzenia, mogłoby być problematyczne.
Jak wzmocnić sygnał internetowy?Anna Malinowska
Dlaczego warto słuchać opinii pracowników i przedyskutować z nimi tę kwestię? Choćby z tego względu, że w naszej firmie mogą być osoby, które zmagają się z alergiami pokarmowymi lub po prostu są wegetarianami, lub weganami i tradycyjny „schabowy z ziemniakami” raczej nie będzie dla nich idealnym rozwiązaniem.
możemy Ci pomóc w analizie i zgłoszeniu do UODOWyciekły w Twojej firmie dane osobowe
Dajmy wszystkim osobom możliwość wypowiedzenia się w temacie i ustalmy, jakie menu wzbudza najmniej kontrowersji. Praktyka wielu firm pokazuje, że świetnym pomysłem jest też stworzenie kilku prostych dań, które każdego dnia, do określonej godziny, będzie można wybrać dla siebie z listy. Można dojść do porozumienia z firmą dostarczającą posiłki, aby jedno z dań zawsze było wegetariańskie lub na przykład wolne od glutenu.
Ile kosztuje catering w firmie?
Wbrew pozorom, nie jest to dla działalności gospodarczej duży wydatek. Co więcej, firma, która rozlicza się fakturami, może tutaj nawet nieco zaoszczędzić. Generalnie, im większe zamówienie, tym wyższy rabat powinniśmy negocjować. Jeśli cena dla klienta indywidualnego wynosi 25 złotych netto, to działalności gospodarcze zwykle bez trudu zdołają kupić dokładnie to samo danie za mniej niż 18 złotych.
Nie jest to duża inwestycja, a pracownicy na pewno docenią takie udogodnienie. Co więcej, wspólne firmowe posiłki sprzyjają też integracji, dzięki czemu cały zespół lepiej się ze sobą zgra i będzie bardziej wydajny. Bez wątpienia każda firma powinna poważnie się nad tym zastanowić.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco
z informacjami za zakresu bezpieczeństwa, zapraszamy do naszego serwisu
ponownie!
Jeżeli
podobał Ci się artykuł podziel się z innymi udostępniając go w mediach
społecznościowych.
Potrzebujesz wsparcia lub szukasz rozwiązań w zakresie zagadnienia, o którym mowa w artykule?