Jak określać trwałość produktu?
Kwestia tego, czym jest trwałość produktu, zastanawia wiele osób. Często myli się ją z datą spożycia produktu. Zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem, każdy producent żywności jest zobligowany do podawania danych o trwałości produktu spożywczego. Jak określać trwałość produktu?
- Martyna Kowalska
- /
- 23 marca 2021
Jak określać trwałość produktu?
Przede wszystkim warto mieć na uwadze to, że determinuje ją wiele czynników, pośród których najważniejszy jest skład chemiczny, rodzaj przechowywania i opakowania. To właśnie te trzy czynniki są głównymi — choć nie jedynymi — elementami, jakie wpływają na trwałość produktów.
Dużo zależy też od tego, jaki produkt analizujemy pod kątem jego trwałości. Najczęściej odnosi się to do produktów spożywczych i to właśnie im ustawodawca poświęcił najwięcej miejsca. Są jednak inne grupy produktów, które także mają swoją granicę trwałości i warto o tym pamiętać.
Co warto wiedzieć o trwałości produktów spożywczych?
Najczęściej spotykamy się z dwoma występującymi naprzemiennie oznaczeniami: najlepiej spożyć do oraz najlepiej spożyć przed. Mimo tego, że różnica pozornie jest nieznaczna, to w rzeczywistości to kluczowa kwestia, nad którą warto pochylić się dokładniej.
Pierwszy z wymienionych terminów jest ważniejszy, bo umieszczona w odpowiednim miejscu data determinuje zarazem ostatni dzień, kiedy dany produkt, posiłek lub substancja może zostać użyta z zachowaniem wszystkich swoich właściwości.
Najczęściej spotykamy się z nią na mleku, jogurtach oraz produktach mięsnych, bez względu na to, czy kupiliśmy je w sklepie mięsnym, czy w dużym, wielkopowierzchniowym, hipermarkecie, gdy te były już zapakowane i gotowe do sprzedaży.
Jeśli na opakowaniu widnieje napis najlepiej spożyć przed, to jest to tak zwana data trwałości minimalnej, do której produkt zachowa swoje właściwości. Nie wszystkie towary muszą mieć takie oznaczenie. Nie stosuje się ich między innymi dla octu, wyrobów cukierniczych czy alkoholu 10-procentowego i wyższych.
możemy Ci pomóc w analizie i zgłoszeniu do UODOWyciekły w Twojej firmie dane osobowe
Trwałość produktu a jego przechowywanie
Mimo tego, że data przydatności do spożycia odgrywa bardzo duże, a wręcz kluczowe znacznie, to błędem byłoby twierdzić, że jest to jedyny czynnik, który determinuje to, czy na przykład danego kosmetyku można użyć lub nie. Wpływa na to szereg innych zmiennych.
Jednym z najważniejszych jest spełnienie zgodności z zasadami przechowywania. Zwykle na opakowaniach można odnaleźć precyzyjne przedziały temperaturowe, w jakich dany produkt zachowuje swoje właściwości. Czasem stosuje się też informację o długotrwałej ekspozycji na światło słoneczne.
Jeśli na opakowaniu nie widnieją żadne dane, to nie znaczy, że na przykład mięso byłoby dobrze przechowywać w miejscu o podwyższonej wilgotności. Trzeba zdać się na wyczucie. Praktyka uczy, że o wiele lepszym pomysłem będzie włożenie go do zamrażarki lub lodówki, bo dzięki temu nie będzie ono narażone na kolonizację przez szkodliwe szczepy bakterii i zbyt szybkie zepsucie się. Do trwałości produktu każdorazowo zaleca się podchodzić indywidualnie.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco
z informacjami za zakresu bezpieczeństwa, zapraszamy do naszego serwisu
ponownie!
Jeżeli
podobał Ci się artykuł podziel się z innymi udostępniając go w mediach
społecznościowych.
Potrzebujesz wsparcia lub szukasz rozwiązań w zakresie zagadnienia, o którym mowa w artykule?