nr tel.: 22 390 91 05

Inne marki
Rzetelnej Grupy

Rzetelny Regulamin Rzetelny Prawnik Rzetelna Umowa Prawo Konsumenckie Rzetelny Konkurs

Dokument polityka prywatności w sklepie internetowym

Autor: Rafał Stępniewski Data: 04 grudnia 2017

Polityka prywatności to dokument zawierający wszelkie informacje związane z administrowaniem danych osobowych w naszym przedsiębiorstwie. Warto zaznaczyć, że polskie ustawodawstwo nie rodzi obowiązku zamieszczania na stronie internetowej tego dokumentu. Stanowi on jednak duże ułatwienie, gdyż dzięki niemu, każdy użytkownik naszej witryny dokładnie wie w jakim zakresie są przetwarzane jego dane.

Polityka prywatności, a polityka bezpieczeństwa

Mówiąc o polityce prywatności, wiele osób ma na myśli politykę bezpieczeństwa. Z związku z tym, warto dokonać krótkiego porównania tych pojęć, tak aby rozwiać wszelkie wątpliwości. O ile polityka prywatności stanowi informację o rodzaju zbieranych danych i sposobie ich przetwarzania, o tyle polityka bezpieczeństwa zawiera zasady dotyczące bezpieczeństwa oraz ochrony tych danych. Należy zaznaczyć, że posiadanie dokumentu polityki bezpieczeństwa to obowiązek każdego administratora danych osobowych.

Dlaczego warto posiadać politykę prywatności w swoim sklepie internetowym?

Pomimo tego, że nie musimy umieszczać polityki prywatności w naszym sklepie internetowym, warto ją mieć z kilku podstawowych powodów.

Przede wszystkim pozwala ona spełnić obowiązki informacyjne wynikające z ustawy o ochronie danych osobowych, dalej jako UODO, a także z prawa telekomunikacyjnego. Informacje o wykorzystywaniu plików cookies warto umieścić w polityce prywatności, ponieważ dzięki temu wszelkie informacje będą szybko dostępne, a co najważniejsze będą znajdować się w jednym miejscu.

Co powinniśmy zawrzeć w dokumencie?

Zakres elementów, które powinniśmy zawrzeć w polityce prywatności zależy w dużej mierze od charakteru serwisu. W przypadku sklepów internetowych warto pamiętać m.in. o:

  • Informacji dotyczących korzystania z plików cookies:

    • W jakim celu z nich korzystamy oraz uzyskujemy do nich dostęp

    • Jak skonfigurować przeglądarkę, tak aby nie zapisywała plików cookies

  • Danych administratora przetwarzającego dane osobowe

  • Celu, w jakim zbieramy dane

  • Odbiorach danych osobowych

  • Informacji o prawie do wglądu do danych oraz ich modyfikacji

  • Informacji czy podanie danych osobowych jest dobrowolne czy obowiązkowe

 

Należy zadbać o to, aby informacje zawarte w polityce prywatności były przyjazne dla użytkownika. Co to oznacza? Powyższe punkty warto rozwinąć, np. konkretnie wskazać cel przetwarzania danych (zbieranie w celach statystycznych) lub dać użytkownikowi dokładną instrukcję zmiany danych osobowych.

Podstawowe błędy podczas tworzenia polityki prywatności

Należy wystrzegać się kopiowania tego dokumentu z innych sklepów internetowych oraz modyfikowania go bez nadzoru osoby o odpowiedniej wiedzy prawnej. Wykorzystując politykę prywatności z innych serwisów naruszamy prawa autorskie, natomiast modyfikując ją bez właściwego przygotowania, możemy nie przekazać istotnych informacji w sensowny i przystępny sposób.

Obecnie, wiele serwisów internetowych oferuje wzory polityki prywatności. Decydując się na wdrożenie tego uniwersalnego rozwiązania, warto upewnić się, że dokument zawiera wszelkie potrzebne nam informacje oraz czy niektóre z punktów nie są nam po prostu zbędne.

Konsekwencje braku polityki prywatności

Jak już wspomnieliśmy wcześniej, właściciele sklepów internetowych nie mają obowiązku posiadania polityki bezpieczeństwa. Warto jednak zaznaczyć, że pełni ona istotna funkcję informacyjną, a niedopełnienie obowiązków informacyjnych wynikających z ustaw (głównie ustawy o ochronie danych osobowych oraz przepisów prawa telekomunikacyjnych) może grozić karami pieniężnymi.

Podsumowanie

Nie ulega wątpliwości, że dokument polityki prywatności to jedno z najlepszych narzędzi do wypełnienia ustawowych obowiązków informacyjnych. Stawiając na prosty, przyjazny dla użytkownika przekaz, z pewnością zyskamy zaufanie użytkowników. Co więcej sprawimy, że nasz sklep internetowy będzie postrzegany jako rzetelna, respektująca prawo oraz szanująca prywatność użytkowników firma.

Jeżeli ar­ty­kuł przydał Ci się, udostępnij go in­nym. Pomóż nam dzielić się wiedzą. Dzięki po­niż­szym przy­ci­skom zaj­mie ci to chwilę.


Podziel się na Facebook Podziel się na Twitter Podziel się na LinkedIn