Wymogi podczas kontroli sanitarnej

Kontrole, jakich dokonuje Sanepid, wciąż budzą wiele wątpliwości. Wielu przedsiębiorców zastanawia się nad tym, jakie są przywileje, ale i zasady, jakich muszą przestrzegać kontrolerzy. Jakie wymogi podczas kontroli sanitarnej trzeba spełnić?

Wymogi podczas kontroli sanitarnej
  • Mikołaj Frączak
  • /
  • 30 marca 2021

Jakie wymogi podczas kontroli sanitarnej są kluczowe?

Warto rozpocząć od odpowiedzi na pytanie o to, na jakiej podstawie działa Państwowa Inspekcja Sanitarna. Zakres jej kompetencji definiuje ustawa z 14 marca 1985 roku, a jej nadrzędną rolą jest kontrola warunków higienicznej, przy tym ta jest rozumiana dość szeroko.

Inspekcja Sanitarna zajmuje się nie tylko kontrolą w zakresie przechowywania, wytwarzania czy przetwarzania żywności, ale może też pochylać się nad warunkami, w jakich pracują na przykład służby sanitarne. Kontroler może też sprawdzić, czy pomieszczenia w ośrodkach zdrowia znajdują się w dobrej kondycji. Co więcej, może sprawdzić też pod tym kontem aparaturę medyczną.

Nieczęsto przytaczaną kompetencją Państwowej Inspekcji Sanitarnej jest tak zwana kontrola higieny radiacyjnej. Mało kto wie też o tym, że ta instytucja może skupić się w swoich działaniach na ocenie wybranych aspektów, jakie wpływają na środowisko naturalne.

Zawsze jednak trzeba pamiętać o tym, że kluczową rolą jest to, że instytucja może wypełniać swoje obowiązki wynikające z ustawy tylko przez kontrole firm. Ustawodawca nie wymienia dokładnie kluczowych obszarów ani kodów PKD, jednak logika podpowiada, że na kontrole szczególnie narażeni są przedsiębiorcy działający w gastronomii, branży chemicznej, kosmetycznej oraz medycznej.

Czy Sanepid może przeprowadzić kontrolę bez zapowiedzi?

Tak, może. Jest to działanie jak najbardziej zgodne z prawem, jednak trzeba wykazać, że zachodzi podejrzenie szkodliwych warunków, które zagrażają życiu lub zdrowiu. Jest to zagadnienie bardzo szerokie, przez co można pod ten stan rzeczy podpiąć na przykład trwającą teraz pandemię koronawirusa.

 Sanepid nie musi zapowiadać kontroli także wtedy, gdy rutynowo kontroluje żywność, na przykład w fabryce lub w restauracji. Jeśli na daną firmę wpłynie donos, to kontrolerzy mają obowiązek podjęcia działań o charakterze kontrolnym do dwóch dni.

 Co do zasady przyjęło się jednak, że firmy są informowane o tym, że odwiedzi je Państwowa Inspekcja Sanitarna. Odpowiednie pismo powinno pojawić się na tydzień przed wizytą. Jeśli kontrola wykaże uchybienia, to — poza otrzymaniem mandatu — szef firmy zostaje zobligowany do usunięcia nieprawidłowości w ciągu tygodnia.

Jeżeli jesteś administratorem danych lub IOD

możesz liczyć na nasze wsparcie w zakresie RODO w Twojej firmie

Na co kontrolerzy zwracają szczególną uwagę?

Nie istnieje jednolity zbiór reguł dla wszystkich sektorów rynku. Z oczywistych względów na inne kwestie Sanepid zwróci uwagę w aptece, na inne w zakładzie przetwórstwa żywności, a na jeszcze inne w restauracji. Mimo wszystko można jednak odnaleźć kilka elementów wspólnych.

Na pewno warto upewnić się, że w pomieszczeniach, jakie wynajmujemy, jest czysto oraz że wszystkie produkty, jakich używamy, nie mają przekroczonego terminu przydatności do użycia. Warto pamiętać też o tym, że inspekcja może pobrać próbki do badań, by móc zweryfikować, że w żywności nie zalęgły się żadne zagrażające ludzkiemu życiu drobnoustroje. 

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami za zakresu bezpieczeństwa, zapraszamy do naszego serwisu ponownie!
Jeżeli podobał Ci się artykuł podziel się z innymi udostępniając go w mediach społecznościowych.

Potrzebujesz wsparcia lub szukasz rozwiązań w zakresie zagadnienia o którym mowa w akrtykule?

Czy ten artykuł był przydatny?

Kliknij aby wrócić do strony głównej

Newsletter

Bądźmy w kontakcie! Zapisz się na newsletter, a raz na jakiś czas wyślemy Ci powiadomienie o najważniejszych artykułach. Dla subskrybentów newslettera przygotowujemy specjalne wydarzenia np. webinaria. Nie pożałujesz!